0630/741-6135 terkiviktor@gmail.com
Pest megyeBudapest

Falra szerelt nyílt égésterű gázkazán karbantartás

Fontos, hogy gázkazán karbantartás rendszeresen legyen elvégezve, és legalább évente egyszer alaposan ki legyen tisztítva a gázkészülék. Egy szakszerűen beépített kazán biztonságos és hosszú élettartamú. A kazánok jellemzően vezetékes gázzal működnek, de akadnak PB. gázpalackos változatok, melyek egyre jobban háttérbe szorulnak.

kondenzációs kazán

Gázkazán karbantartás lépései

Égőtér: Leszereljük a készülék burkolatát és az azbesztszigeteléses égőtérfalat. Alul a szőnyegégő, oldalt az azbesztszigeteléses égőtérfal, Felül helyezkedik el a hőcserélő. A hőcserélő eltömődését az égéstermékből kivált agresszív salakanyagok okozzák, ezért a készülék felálítási helyének környezetébe ontja a füstgáz nagyrészét.

Gázkazán égőtér

Huzatmegszakító: Másik nevén deflektornak nevezzük. A hőcserélő és a kémény között helyezkedik el. Szerepe több funkcióból áll. Meggátolja, hogy leszakadjon az őrláng a még őrlángos készülékben. Levegőt utánpótol a füstgázhoz, ezáltal nagyobb lehet a kéményünk kürtőhatása, gyorsabban távozik az égéstermék. A huzatmegszakító másik szerepe a kéményből visszaáramló cseppvíz felfogása. Ez akkor szokott fellépni ha a lehűlt kéménybe beáramlik a meleg füstgáz. Kondenzálódni kezd a kémény, ami kondenzvíz formályában jelenik meg. A folyadék visszafolyik a huzatmegszakító erre a célra kialakított cseppvíztálcáiba. Ahol a kazán által generált hő hatására elpárolog a kazán felállítási helye környezetében. Az égéstermékből kivált agresszív kosz itt is nagyban megtelepszik.

Huzatmegszakító

Kérje ki gázszerelő mester véleményét a gázcsatlakozások állapotáról! Ha indokolt cseréltesse azokat a szakemberrel!

Füstcső tisztítás, vagy kéménycső tisztítás: A tisztítás végeztével jól rögzítve visszarakunk minden füstcső elemet a helyére. FONTOS: Tisztítónyílásos füstcsőkönyök beépítése a kémyényhálózatba. Nagyon megkönnyíti az éves tisztítást és karbantartást a szakember számára. Továbbá a katasztrófavédelem által igényelt füstgáz méréseket is megkönnyíti! A kéménykürtő becsatlakozásának tisztítása is nagyon fontos. Mivel ott is rendszeresen meggyűlik a lerakódás, ezzel szűkítve a kémény keresztmetszetét akadályozva a füstgáz szabad kiáramlását. FONTOS: Nem árt megtükrözni a kéményt, vagy belefényképezni. Átjárható e a dolog, vagy úgyis fogalmazhatunk, hogy látjuk-e a fényt az alagút végén. ( Ha elhúzás van a kéményben vagy nagyon magas nem biztos, hogy kilátni rajta ) Ha látjuk a fényt, akkor minden a legnagyobb rendben van.

Füstcső

Kitakarítottuk a kéménykürtő csatlakozását is. Kéményt visszaraktuk, rögzítettük. Tisztítónyílásos könyököt is kapott. Mehetünk tovább.

Füstcsőkönyök

Tágulási tartály karbantartás: A fűtésrendszert fesztelenítve történik. A rendszert nyitott állapotban tartjuk míg felpumpáljuk a gázkészülékben található tágulási tartály membránját. A művelethez kompresszort használunk. A tartályból kiáramlik a felesleges víz, amit a benne lévő tágulásra késztetett gumimembrán nyom ki. Ez a levegővel telt membrán fogja felvenni a táguló víz térfogatát. (Ha nem növekszik a membrán töltőnyomása sajnos az tönkrement, a tartály cserére szorul.)  Visszatöltjük a fűtésrendszer vizét a megfelelő nyomásértékre. Visszarakjuk a kazán burkolati elemeit. Ellenőrizzük a rendeltetésszerű működését mind a fűtés, mind a melegvízkészítés terén és ha mindent rendben találtunk végeztünk is a gázkazán karbantartás munkálataival.

Tágulási tartály

Életbevágóan fontos:

  1. Szerezzen be mindenki egy jó minőségű szén-monoxid érzékelőt minden nyílt égésterű gázkészülék mellé!
  2. A nyílászárók cseréjével megszűnik a lakás természetes levegőutánpótlása. Nagyon fontos a nyílt égésterű gázkészülékek légellátása. A nem megfelelő szellőzés az életükbe kerülhet!
  3. Légbevezetők beépítése a biztonságos működtetés érdekében!
Call Now ButtonHívás